Ik ben Hypomanic en ik wil niet slapen

Dit werd gepost op onze Facebook-pagina en kreeg nogal wat feedback van de bipolaire gemeenschap. Hier is hoe het begon:

Blijkbaar voldoet mijn wakker zijn voor 39 uur per keer en geniet ervan niet aan de goedkeuring van mijn psychiater. Ze heeft me opgedragen elke nacht op hetzelfde tijdstip mijn nachtelijke medicijnen te nemen. Doe je dit? Ik WIL het niet. Hypomania is zo zeldzaam voor mij!

De reacties waren uiteenlopend:

David: De mijne zei hetzelfde. Maar ik houd van mijn kostbare hypomanie. Ik krijg zoveel gedaan. Ach ja. Over het algemeen neem ik mijn medicijnen ongeveer tegelijkertijd in, meestal rond het avondeten omdat mijn pillen voedsel in mijn maag nodig hebben om goed te werken.

Ruthann: De laatste keer dat ik mijn medicijnen op een ander tijdstip nam, had ik een heel slechte ervaring. Ik voelde me echt in paniek, had koud zweet en voelde me echt ziek. Mijn dokter zei dat het zo was om zo laat met mijn medicijnen te praten. Het was verschrikkelijk. Ik zal het nooit meer doen.

Patrick: Oh man, dit gebeurt me de hele tijd dat ik een snelle, snelle cycler ben, en ja, ik geniet ervan tot ik in een depressie stort. Ik kan veel dingen gedaan krijgen als ik het voor het zeggen heb.

Jason: Alleen omdat ze de medische school hebben gehaald, wil dat nog niet zeggen dat ze altijd gelijk hebben. Maar ze hebben een punt.

Martine: Dat zou je moeten doen! Ik doe het, omdat hypomanie nooit goed eindigt.

Jamie: ik hou wel van hypomanie. Ik hou ervan omdat ik zoveel ideeën heb en dingen voor elkaar krijg, en alles is goed te doen, en ik hoef me geen zorgen te maken als ik ergens energie voor heb.

Alles is eenvoudiger, schoonmaken is gemakkelijker, douchen is gemakkelijker, alles is leuk en grappig. Maar dan ben ik ook makkelijker om boos te worden, begin ik met argumenten en word ik bitchy en begin ik tegen iedereen te schreeuwen. Dan komt mijn angst op gang en ben ik paranoïde dat iedereen me ontwijkt en boos op me is en ze me allemaal haten en me gaan verlaten.

Daarom hou ik NIET van hypomanie.

Joanna: Hypomanie is zo leuk als je belooft je medicatie kort daarna in te nemen.

Pat: Ik ben dol op hypomanie, ben het eens met alles wat iedereen erover heeft gezegd. Ik wou dat dat mijn "normale" was - ik wed dat een ieder van ons dat doet. Maar zoals iemand zei, het eindigt nooit goed.

Vikki: Ik heb mijn bedtijdmedicijnen nu al meer dan 8 jaar op dezelfde tijd ingenomen, en dan heb ik dezelfde opstarttijd. Ik heb sommige hypomanische symptomen op sommige dagen, maar ik verlies de slaap niet met hen.

Dottie: Goede heer, ik kan het grootste deel van de tijd zelfs niet uit bed komen.

Kelly: Ik neem al mijn medicijnen ongeveer op hetzelfde moment. Je lichaam wordt gebruikt voor het regime. Ik ben het met zoveel anderen eens dat terwijl hypomanie geweldig is voor multitasking, het erg moeilijk is voor je lichaam, geest en gestreste ziel. Ik zou jezelf een redelijke tijd en een venster van een uur plus of minus geven. Dat zou moeten helpen - veel succes!

Margaret: Kan niet elke dag een brave meid zijn ...

CiCi: Hypomanie? 39 uur wakker zijn en ervan genieten klinkt als een gekkigheid voor mij. Nou ja, ik denk het wel, zolang je geen roekeloos gedrag hebt.

Opmerking: wat manie onderscheidt van hypomanie is eigenlijk de ernst - bij manie moet de episode ziekenhuisopname vereisen, psychotische kenmerken omvatten en / of het dagelijks leven in ernstige mate verstoren. Geen van deze factoren was aanwezig. De situatie kon natuurlijk een voorbode zijn van manie.

Lynn: Hypomanie is niet altijd altijd een goede zaak. Ik ben een paar weken hypomanisch geweest en zoals de meesten van ons vind ik het geweldig. De hele nacht opblijven rond het huis voelt geweldig. Ik moet er echter wel voor oppassen en mezelf mijn nachtmedicijnen en -slapers laten nemen en gaan liggen, zodat ik niet te ver naar voren kant.

Elizabeth Ann: Ik denk dat velen van ons de laatste tijd hypomanisch zijn geweest op onze eigen manier - misschien heeft het iets met de zon te maken. Ik voel me niet zo depressief als anders, en ik neem mijn nachtelijke medicijnen als ik naar bed ga.

Rhonda: Het voelt goed, maar het kan iemand in moeilijkheden brengen. Slaap is erg belangrijk.

Carol: Ja, ik neem mijn nachtmedicatie elke avond om tien uur 's avonds. Ik heb nog steeds hypomanieën, dus wees niet zo terughoudend om de bevelen van je Doc te volgen.

Anne: Lieverd, als je wakker bent en na 24 uur nog bedraad bent, is er een probleem! Dat is manie! En het kan heel snel uit de hand lopen en je komt in het ziekenhuis terecht. Ik heb het op de harde manier geleerd. Ik wil nooit 3 weken in het ziekenhuis doorbrengen en mijn gezin ooit weer door de hel laten gaan! Eenmaal was meer dan genoeg! Ik neem mijn pillen elke dag op tijd in. En ik ben zo dankbaar dat ze me stabiel houden. Als je het niet voor jezelf wilt doen, doe het dan voor de mensen die van je houden.

Opmerking: gelukkig verloor de gemoedstoestand niet voordat deze weer was gestabiliseerd.

Norma: Ik mis hypomanie! Maar ja, het is het beste om de instructies van de arts op te volgen. Hoe regelmatiger ik mijn medicijnen neem, hoe normaaler ik me voel. En naar beneden komen is een spelbreker!

Phillip: Als ik manisch ben, ga ik vanaf het moment dat mijn voeten op de grond vallen tot ik 's nachts laat vallen met een kattennapje van een uur. Ik zou zeggen dat dit mentaal, emotioneel en fysiek zelfvernietigend is. Ik zal maanden achter elkaar manisch blijven en wanneer ik neerstort is het alsof ik in een donkere put val en in deze depressie blijf. Ik word lethargisch , ik glijden in isolatie, en ik heb stemmingswisselingen. Ik hou er niet van om medicijnen te nemen; ik heb echter twee voorgeschreven medicijnen en vitaminen die me in evenwicht houden en aan de grond houden. Toch vergt het van mijn kant veel werk om geaard te blijven. Ik log dagelijks alles wat ik doe en mijn gedachten, zodat ik mijn gedrag kan inventariseren.

Opmerking: het bijhouden van een dagboek is iets dat we allemaal zouden moeten doen!

Michelle: Ik ga door wat ik dit fasen noem. Ik blijf vaak wakker, normaal functionerend, druk bezig, veel voor meerdere dagen / nachten tegelijk volbracht en doe dit nu al een aantal maanden. Geen nieuwe medicijnen of stopgezet; Ik neem aan zijn zenuwen en / of stressniveau. Ik hou niet van medicijnen, op recept of niet, dus ik behandel het gewoon. Ongeveer eens in de vier tot zes weken slaap ik echter 12 uur lang en ben ik vaak wel lui, niet gestaag in slaap, voor wel 2 dagen en nachten. Ik dacht dat dit gewoon weer een "Michelle-ding" was - ik denk het niet!

Terri: Hypomanie is ongelooflijk beangstigend voor ons gezin. Kijken naar een geliefde die zichzelf vernietigt en niet kan begrijpen dat ze zijn, is op zijn minst pijnlijk. Voor hen, neem alsjeblieft die medicijnen en ga slapen!

Helen: Ik ben al een paar jaar niet hypo. Ik wou dat ik was! Dan zou ik mijn rommel gelijkmatig kunnen sorteren. Ik zit vast omdat ik nutteloos en lui ben.

Hoewel 'we houden allemaal van hypomanie' niet klopt, verwelkomen en verwelkomen veel mensen met een bipolaire stoornis het wanneer het gebeurt. Weigeren om medicijnen te nemen als je niet wilt slapen is slechts een voorbeeld van het slechte oordeel dat gepaard kan gaan met hypomanie.

In dit geval zijn de voorvallen van 24 uur per dag wakker worden na ongeveer een week afgenomen. Ik kan niet zeggen dat de patiënt precies compliant is, maar in ieder geval worden medicijnen binnen 15-18 uur na het opstaan ​​ingenomen in plaats van "niet voordat ik toch moe ben." Tot nu toe is er geen sprake van een ongeluk.

Gerelateerde lezen :