Veel kinderen van alcoholisten moeten raden wat normaal is

Echte verhalen van mensen die te maken hebben met ouderlijk alcoholisme

Kinderen die opgroeien in alcoholische huizen kunnen diep worden beïnvloed door de ervaring en de effecten kunnen veel langer duren dan hun kinderjaren. Het kan invloed hebben op hoe zij zichzelf zien en hoe zij de wereld zelf zien.

In haar boek " Adult Children of Alcoholics " somt Dr. Janet G. Woititz enkele gemeenschappelijke kenmerken op die gedeeld worden door veel kinderen die zijn opgegroeid met een alcoholische ouder .

Een van die kenmerken is het gevoel te moeten raden wat normaal is, vanwege het feit dat ze nog nooit een 'normaal' gezinsleven hebben meegemaakt.

Bezoekers van de .com Alcoholisme-site bij het beantwoorden van de vraag: " Hoe voel je je opgroeien terwijl een alcoholische ouder je heeft veranderd? " Leg uit wat het betekent om te raden wat het is om normaal te zijn:

Did not Learn 'Correct Behavior'
Ik heb het gevoel dat ik nooit 'correct' gedrag of reacties op situaties heb geleerd, ben erg bang voor boze mensen , autoriteit of elke vorm van conflict, ben makkelijk voor pesters om overal heen te lopen, omdat ik een geur van 'zwak' en 'uitstraal' slachtoffer 'dat ze een kilometer eraf kunnen ruiken. - JoJo

Never Feel Normal
Ik ben opgegroeid en vertrouwde mijn man van 25 jaar de eerste 15 jaar niet. Ik had daar grote problemen mee en ik heb nog steeds moeite om geaccepteerd te worden. Ik voel me nooit normaal. Ik heb altijd het gevoel dat al mijn beveiliging op elk moment zal verdwijnen. Dat is hoe het is om op te groeien met een echte hardcore alcoholist. - Kathy

Anderen moeten volgen
Geen enkele familie is perfect, maar gewelddadige families zijn de ziel aan het vernietigen. Als je anderen moet zien leren hoe je je moet gedragen, weet je soms niet welke goede rolmodellen slecht zijn. Omgaan met geestelijke gezondheidsproblemen en de schaamte die daarmee gepaard gaat. Kun je ooit het gevoel overwinnen dat je niet goed genoeg bent, het gevoel diep vanbinnen dat pijn doet. Gaat het ooit weg? - Sandie

Heel, heel teruggetrokken
Ik denk omdat ik op school heel erg teruggetrokken was tot het punt dat ik niet in de klas praatte. Ik denk dat dit een zeer diepe angst is om niet normaal te zijn en dat iedereen dit ontdekt of erger is om mijn geheim te achterhalen. Ik heb ook betrekking op het gevoel nog steeds een kind te zijn, misschien omdat ik soms geen kind kon zijn. - Onzichtbaar

Kan geen echte gevoelens uitdrukken
Ik realiseer me dat ik nog steeds die last draag van het niet kunnen uiten van mijn ware innerlijke gevoelens. Ik haat het om voor mensen te huilen, alsof het een vorm van zwakte is. - EWM

Jaren te beginnen om te weten Normaal
Het duurde jaren van counseling voor mij, toen ik twee kinderen had, om te beginnen om normaal te leren kennen. Ik ben blij om te weten dat het me zeker heeft geholpen meer compassie en begrip voor mensen te hebben. Het was een lange en moeizame reis. -- Beter nu

Voel je niet als een volwassene
Ik heb nooit het gevoel dat ik iets goed kan doen, dus ik probeer het niet. Relaties, vergeet het, en ik worstel als een ouder. Ik raad altijd wat normaal is. Ik voel me geen volwassene. - Kitten

Nooit een comfortabel gevoel
Ik vind het moeilijk om dicht bij mensen te komen en ik wil nooit een gezin. Ik voel me ongemakkelijk rond families omdat ik niet zeker weet wat ik moet voelen of wat ik moet doen. Zet me in het midden van een luchtgevecht en ik kan me beter thuis voelen. - Saully

Gezinnen worden getroffen

Als je een zware drinker bent en je hebt kinderen, zou je misschien opnieuw willen nadenken over hoe je alcoholgebruik anderen zou kunnen beïnvloeden en hoe je hulp kunt zoeken om te stoppen of de hoeveelheid alcohol die je consumeert te verminderen.

Als je bent opgegroeid in een alcoholisch huis, kun je deze quiz nemen om te zien of je door de ervaring bent getroffen op manieren die je misschien niet eens beseft. Als dat het geval is, kun je professionele counseling zoeken of ondersteuning zoeken in zowel Al-Anon Family Groups of de ondersteuningsgroep Adult Children of Alcoholics .

Keer terug naar: De gevolgen van opgroeien met een alcoholist

bronnen:

Janet G. Woititz, "The 13 Characteristics of Adult Children," The Awareness Centre. Toegankelijk november 2010.

Adult Children of Alcoholics World Service Organization, "The Laundry List - 14 Traits of a Adult Child of a Alcoholic," (Toegeschreven aan Tony A., 1978). Toegankelijk november 2010.